12 janvier 2015

Paris, London, Göteborg,. hela världen är Charlie.


Hier, dimanche 11 janvier 2015, Paris, la France, ainsi que le
monde tout entier, a connu un rassemblement sans commune
mesure, et qui n'aura échappé à personne. En hommages aux 17
victimes de ces terribles attentats, pour la paix, la liberté
d'expression, et la tolérance envers tous... Le monde est Charlie et
Göteborg aussi (Voir photos en début et fin d'article, où vous
pourrez jouer au jeu populaire de "Où est... Nicolas").

I går den 11:e januari blev det alltså dags för en jättesamling för att protestera mot terrorismen och hedra minnet av de 17 journalister, poliser, muslimer, judar, franska medborgare, världsmedborgare... Ja, det kunde verkligen varit vem som helst av oss.
DÄRFÖR menar jag att ALLA som delar dessa idealen av yttrandefrihet, tolerans mot alla oberoende av religion, härkomst eller politiska åsikter, har full rätt att kalla sig för "Charlie". För det är VI som har det inte alltid så lätta ansvaret att försäkra sig att sådana som karikatyrtecknarna på Charlie Hebdo alltid kommer få uttrycka sig och kritisera fritt vem och vad som helst utan att riskera att bli massakrerade....

Det som hände må varit enormt oroväckande för var och en fransman, ack vilken tröst det är att inse att vi än en gång inte stod och grät ensamma utan hela resten av världen gjorde det med oss. Alltså, om än Paris stora gator fylldes igår av rekordmånga (en och en halv miljon) människor från världens alla håll, samt rätt så många statschefer, för en patriotisk marsch, så var fallet på hela av resten av Frankrikes gator (Mer än 4,5 miljoner människor), men även runt omkring i världen! Såsom här, i Sverige, där bl.a. Stockholmare och Göteborgare (Främst fransmän men inte bara) samlades i sina respektive städer, på Sergels torg och Götaplatsen... Er ödmjuke tjänare var med på Götaplatsen, såsom 1500 andra Göteborgare, som ni får se på några av dessa bilder tagna ur dagens Göteborgs-Postens och Expressens artiklar om evenemanget:
Expressen av denna måndag 12 januari 2015


Manifestation Charlie Hebdo på Götaplatsen
credits: Göteborgs-Tidning
Je suis Charlie
credits: Expressen
Farewell, and good luck.

/Nicolas

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire

Lämna kommentarer här!