17 juin 2013

Visby, Östersjöns pärla (på svenska)

(retrouvez cet article en francais ->Visby, la perle de la Baltique)

Haj u välkummen heit!


Det vill säga Hej och välkommen hit, skrivet på Gotländska, dialekten som används på Gotland, och som trots sin likhet med svenskan från fastlandet, har särskilda uttals- och grammatikregler samt eget ordförråd.
Att dialekten på Gotland avviker så mycket från rikssvenskan beror på flera faktorer. Först och främst är Gotländska en "insulär" dialekt, dvs. som härstammar från en ö, och isoleringen är utan tvekan avgörande för en så stor avvikelse. Men inte bara!
Om skillnaden är så stor här beror det mycket på Gotlands  strålande dåtid som egen, självständig och inflytelserik stat, med eget (skandinaviskt) språk, Gutniska eller Gutamål.  
Det många glömmer när det gäller Gotland är att denna ö inte bara är ett lite gammaldags bondeställe, där folk snackar en rolig dialekt! 
Wisigoths-Ostrogoths (VIe siècle)
Nej, Gotland och dess folk har spelat en central roll i Skandinavien, i Norden, i hela Östersjön, och låt oss inte vara rädda att säga det, i Europa! Men det snackar jag mer om lite senare! En ledtråd : Gotlands folk, Gutarna, var en gång för jättelänge sedan kallat för Goter ("Goths")!



Men nu är det tid för dagens faktiska ämne : Mitt besök i Visby ( Bokstavligen:"offerplatsstaden" på hedniska. vis : offerplats och by : stad)
Titeln på denna artikel är speciellt meningsfull; den lilla staden, Gotlands endaste en, är ett kulturarv, unikt och i nästan ursprungligt skick, från hela av det medeltida Scandinavien.



Wisby, hanseatisk stad (1100- till 1300-talen)
Man kan väl säga att Visby har befunnit sig på rätt vid rätt tidpunkt, när Hansan, ett tyskdominerat handelsförbund med kraftigt ökande ekonomiskt och politiskt inflytande, riktade sig till Österjöns nordliga kuster. Vid starten av den där hanseatiska unionen, styrd ifrån den maktfulla tyska stan Lübeck, teutoniska köpmän etablerade sig i ett stort antal handelsstäder, vilket ledde till en snabb utvekling av Hansans handelsförbund, och dess ökade inflytande, otroligt många fördelar. Alltså, några år bara efter tyska köpmäns etablering i vad som snart skulle bli Norges huvudstaden, Bergen, på 1100-talet (Oslo då var en liten, ännu obetydlig tättort), köpmännen från bl.a. Lübeck kontrolerar mer eller mindre totalt Norges ekonomiska politik, då att lämna hotet om ett handelsembargo tillåter dem att kräva nästan vad som helst!

Och det är den här förhöjningen i inflytande som snart skulle tillåta dem att ta kontrollen över Gotland, vars geografiska läge, mitt i Östersjön, samt handelsutbyten, redan mycket stora, gör det till stategiskt extremt viktigt för Hansan, som skaffade sig fotfäste på ön, med Sveriges hjälplösa tillstånd, då dess många försök för att ta över det självständiga Gotland helt aldrig riktigt fungerat dittills...
 Precis då började det hanseatiska Visbys glanstid! 

I löpet av några år, har hela Gotlands ö, och på ett mycket mer betydande vis, Visby staden, har blivit definivt rika. Visby var då Nordens största och mest utvecklade stad, och dess befolknings medelklassiga ställning, utmärkt.
Under denna period uppföras et gigantiskt stort antal stenkyrkor i öns alla håll; totalt 95 stycken , varav nittiotvå fortsatt finns i nuläget, pluss hela 17 stenkyrkor och en domkyrka endast för Visby (!!), som olika historiska händelser, ett par plundringar och sist men inte minst Reformationen förvandlade till magnifikt imponerande ruiner (Endast S:a Maria domkyrka är fortfarande hel). 
Med andra ord, det är definivt värt ett besök. Där får man känslan av att vara omgiven av stadens gyllene historia, medan man faktiskt beträdar den!  


S:t Klemens kyrkoruin
Sevärdhetens endaste andra besökare !
S:t Olofs kyrkoruin
"Beträda historien!"
Dock inverkade stadens handelssuccén inte tillräckligt mycket resten av ön, "landet", befolkat för det mesta av bönder och fiskare, vilket leder till att de sistnämda gör uppror. I intervallet har Visby skaffat sig starka befästningar (en 3, 6 km lång hög ringmur, med 29 torn, varav 27 finns kvar även nu. Varje av dem har egna namn och legender.), och krossa upproret, efterhårda strider.


Bondeupproret (1288) - Visbys fästningar

Visby och Gotlands ö därefter varit framgångsrika... Helt fram till en härlig vårsdag, anno 1361, då Magnus, konungen av Sverige, sände detta brev, för att varna det gotländska folket om en högt sannolik anfall av "några av (deras) fiender", och råder dem om att börja förbereda sig för det... Danske kungen Waldemars häran (=armé) förbereder sig till krig!


Kopia av Sveriges kung Magnuss brev till Gotlänningarna på moderniserad svenska (1361) - Gotlands museum
Visby är, tack vare sin rika och fabulösa historia, en stad med unikt och välbevarat kulturellt arv från medeltiden, som saknar sitt motsvarande i Skandinavien. 

Detta, dessutom öns milda väder har gjort det till en av svenskarnas favorit ställe, och är en av Sveriges allra första turistiska resmål, speciellt under medeltidveckan på Gotland, som i år sker 4-11 augusti. Då kommer jag vara där, och NI?

A très bientôt ifrån Gotlands sydligaste delar, där jag väldigt snart kommer spändera sommaren, för att jobba på den trevliga lilla Hamra krogen, och "meditera" över mitt inte så lyckliga misslyckande till Bergenstesten (Läs min artikel om detta test i avancerad norska! här->), fast frustrerande nära godkännandet, och vad detta innebär för min närmaste framtid i Skandinavien, nu riktigt oklar.Låt oss vara säkra på att om den här sommaren på det mystiska Gotland måtte bli mitt skandinaviska äventyrs avslutning,  så skall det bli en underbar en! (Hoppas det ej blir det på riktigt dock!!) 

 
Extra foton, enjoy:



Striden för Gotlanf - 1361 (En gotländsk soldats skalle)



Utsikt över Galgberget ifrån en RIKTIGT ostadig kaj!
Runsten -Gotlands muséum, Visby
Fröjden av att tälta nära Gamla Visbys mur!

Visby sett ifrån klipporna söder om stadens vik
Vi hörs !
/Nicolas
 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire

Lämna kommentarer här!